Fem tips for Julenisse-vikarer

I desember er selvsagt Julenissen en travel mann, og av og til trenger han noen som stepper inn for seg. Dersom du planlegger å vikariere for nissen i år, bør du lese dette for å lære noen gode tips og triks til hvordan du kan kle og te deg akkurat som gamle nissefar sjøl!


Det har blitt tradisjon for mange familier at pappa, onkel eller bestefar tar på seg nissekostyme og går inn som vikar for en opptatt Julenisse på juleaften. Nissedraktene er ofte forskjellige, fra gamle tradisjonsrike nisseklær, til helt nye og mer behagelige nissekostymer. Men det er ikke bare nissekostyme som gjør deg forberedt for vikararbeidet, så her kommer noe tips til hvordan være den beste vikar-julenissen.

En: Vær en forberedt nisse

Forkunnskap er alltid smart! Hvem er barna som skal få gave? Kan du alle navnene til alle barna? Det er også greit å vite om noen av barna er redde nissen, så du kan tilpasse kostymet og måten å være på til disse barna. Det er ikke alltid så greit for de minste når en stor fremmed og maskert mann kommer inn i rommet og lurer på om det er noen snille barn. Å brase inn og rope «HO HO HO!» er ikke alltid den beste måten å gå frem på heller.

Det kan også være greit å tenke på at barna merker om Julenissen faktisk ønsker å være der, og ikke bare forter seg å bli ferdig med vikaroppgaven. Har du takket ja til vikaroppdraget så bør du selvsagt også ta det så seriøst som mulig, fordi det er en viktig rolle. Så ta deg så god tid du kan, men ta også hintene til foreldrene når det er på tide å dra.

To: Bygg troverdighet som nisse

En ting mange barn ofte reagerer på er den klassiske plastikk- eller pappmaska. Det er få ting i verden som skremmer barn mer enn en nisse med ansikt som ikke beveger seg. Dette løser man heldigvis med litt velplassert sminke og et bra løsskjegg. Men vær oppmerksom på at de fleste løsskjegg lett kan nappes av.

Derimot, om du skal være nisse i et voksenlag, så kan kanskje maske være en god idé om man ønsker å være anonym mens man er utkledd. Og da får man flere valg av masker. Festmagasinet har denne klassiske julenissemasken i plast med skjegg og lue festet i masken, og denne nissemasken i lateks som kanskje kan virke litt mer vennlig og naturtro.

Tre: Legg om dialekten, væremåte og ganglaget

Det er alltids en viss risiko for å bli gjenkjent når man er julenisse hos noen man kjenner. Til og med, og kanskje spesielt, av barna. Øv derfor inn en annen dialekt på forhånd, som du er god og komfortable med. Det fins mange eksempler på nisser som har lagt stemmeleier så høyt eller lavt at de ikke har klart å gjennomføre vikariatet uten å bli gjenkjent.

Fire: Nisseklær er like viktige som skjegg

Når du velger antrekket du skal ha på deg, tenk også på klærne du skal ha på deg under. Og bytt fottøy. Å fortsatt ha på dresskoene er en klassiker som fort gjør at pappa eller onkel blir avslørt. Det er lett å bli gjenkjent over øynene, men det er også enkelt for de som tilbringer mye tid på golvet, å gjenkjenne sko de har sett tidligere på kvelden.

Fem: Pappa er bare over hos naboen

Vi kan også anbefale vikar-julenissene å forberede en god dekkhistorie dersom noen mener å kjenne igjen nissen. Det å ha ei fluktrute er alltid smart. Bruk gjerne en avledningsmanøver eller historie som gir god forklaring. Det verste du kan gjøre er å begynne og diskutere hvem som er nissen og ikke, med barna.

Anbefalte nissekostymer

Festmagasinet har flere gode nissekostymer, så du kan tilpasse deg etter hva som passer for julefesten du skal være julenissevikar i. Du kan for eksempel kjøpe et komplett julenissekostyme som består av en rød jakke, bukse og lue i plysj, med hvit kant. Jakken har borrelås lukking og buksen har strikk i livet. Her følger det også med sorte gamasjer med hvit plysj kant, hvite hansker, nisseskjegg med strikk, sort belte og briller uten glass. Ønsker du litt større julenisse kan du kjøpe denne praktiske oppblåsbare magen, som setter prikken over i’en.

Har du fått æren av å være selveste nissen til årets julebord eller julaften, og har lyst til å gjøre det litt annerledes? Da kan det være morsomt å prøve et oppblåsbart nissekostyme i det klassiske nisseutseende, bare med mye mer volum. Hele drakten blåses opp med luft ved hjelp av en elektrisk vifte plassert i drakten, så får du et heldekkende kostyme med skjegg og nisselue.

Eller kanskje du vil gjør en enda morsommere vri med dette hysterisk morsomme kostymet, som gir deg en illusjon av at Rudolf bærer deg på sine skuldre ved hjelp av to falske nissebein. Ta på nissejakken eller den stygge julegenseren sammen med nisseluen, og gjør deg klar for å gjøre tidenes entre gjestene sent vil glemme.

Se her for full oversikt over Festmagasinets nissedrakter